Βρέθηκε νεκρή σε λόφο η 34χρονη δικηγόρος, ψάχνουν τον τελευταίο άνθρωπο που συναντήθηκε

Η 34χρονη δικηγόρος, Mαρία Μπελέν Μπερνάλ, που είχε εξαφανιστεί, πριν από δέκα ημέρες, μέσα σε σχολή της αστυνομίας, στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, το Κίτο, βρέθηκε νεκρή χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού υπογράμμισε ότι η σορός που βρήκαν οι Αρχές ανήκει σε μια νεαρή δικηγόρο, που αγνοείτο έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε σχολή εκπαίδευσης αστυνομικών, καθώς πήγε να δει τον σύζυγό της στις εγκαταστάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο σύζυγός της είναι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της και έχει εξαφανιστεί, επισημαίνει η αστυνομία, ενώ ο θάνατος της προκάλεσε διαμαρτυρίες σε μια χώρα που έχει βιώσει περισσότερες από 200 γυναικοκτονίες τη φετινή χρονιά.

Η 34χρονη βρέθηκε νεκρή στον λόφο Κασιτάγουα, σχεδόν 5 χιλιόμετρα από τη σχολή της αστυνομίας, σε προάστιο του Κίτο, με τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο να σημειώνει ότι η είδηση ​​του προκάλεσε «βαθύ πόνο και αγανάκτηση».

Η 34χρονη δικηγόρος ήταν αγνοουμένη περίπου 10 ημέρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ως «η γυναικοκτονία της δεν θα μείνει ατιμώρητη και όλοι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η σχολή ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της, ενώ ο διευθυντής της απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση προσφέρει αμοιβή ύψους 20.000 δολαρίων για τη σύλληψη του συζύγου της, υπολοχαγού Χερμάν Κάσερες, ο οποίος θεωρείται ο κύριος ύποπτος.

Αξιωματικός κι εκπαιδευτής στην «Ανώτερη Σχολή της Αστυνομίας» κλήθηκε να καταθέσει δύο ημέρες μετά την εξαφάνιση της δικηγόρου, ωστόσο, παραμένει άφαντος.

Για τη σύλληψή του, οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, ενώ μεγαλώνει η δημόσια οργή για τον χειρισμό της υπόθεσης από τις Αρχές.

Ο θάνατος της Μπερνάλ έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες συγγενών, φίλων και οργανώσεων για τα γυναικεία δικαιώματα στο Κίτο – καθώς και σε εκκλήσεις για απόδοση δικαιοσύνης από τη μητέρα της.

Οι γυναικοκτονίες στον Ισημερινό αυξάνονται, όπως αναφέρει το Ίδρυμα Aldea, το οποίο παρακολουθεί την εγκληματικότητα στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, 206 γυναίκες είχαν σκοτωθεί στη χώρα, το 2022, έως τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 65 στις 100 γυναίκες του Ισημερινού έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, με βάση το φύλο, στη διάρκεια της ζωής τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ